Skip to main content

Hanna Sofia Rehnberg

Journalist och forskare

Söker du en frilansjournalist?

Som journalist har jag jobbat med reportage, personporträtt, vetenskapsjournalistik och nyheter. Jag har varvat djuplodande och tidskrävande jobb med mer lättsamma artiklar. Främst har jag varit reporter men också redaktör.

Just nu håller jag på med det journalistiska projektet Mina drömmars land, som handlar om att åldras i ett annat land än födelse- och uppväxtlandet. Tack vare detta får jag ta del av och föra vidare intressanta och spännande livsberättelser från människor som invandrat till eller utvandrat från Sverige. I tidskriften Modern Psykologi kan du läsa en artikel från detta projekt och en annan artikel finns i Tidningen Vi.

 

Mina specialområden är

  • svenska, kommunikation och språkvetenskap
  • psykologi, religion och livsåskådning
  • migration och integration
  • organisationskultur, organisationsidentitet och organisationskommunikation samt
  • vetenskapsjournalistik inom områdena humaniora och samhällsvetenskap

Här kan du läsa några av mina äldre artiklar

I mån av tid åtar jag mig frilansuppdrag som journalist.
Har du ett förslag, en idé som du vill bolla eller ett specificerat uppdrag – hör av dig till mig!

 

Min journalistbakgrund

Under min senaste heltidsanställning som journalist var jag reporter på Svenska Dagbladets Idag-redaktion. Min främsta skola har annars varit Norrköpings Tidningar, där jag anställdes som berättare år 2000 och blev kvar i drygt nio år, tidvis som redaktör för avdelningen Personligt. 

Under årens lopp har jag skrivit frilansartiklar i en rad tidningar och tidskrifter, bland annat Dagens Nyheter, Göteborgsposten, Sydsvenska Dagbladet, Året Runt, flyktingrörelsens tidning Artikel 14, Modern Psykologi och Språktidningen samt för Rädda Barnens webbplats Effekt.

Jag har varvat reporter- och redaktörsuppdrag. Under ett par år i början av 2000-talet var jag redaktör för tidskriften Svenskläraren. Under tidskriften Modern Psykologis första år var jag knuten till redaktionen som redaktör för avdelningen Frågor & svar.

Ett av mina reportage har publicerats i boken Goda nyheter 2001 - En antologi med bra svensk journalistik från 2001 (utgiven av Atlas). Läs artikeln Vardagslivet bakom krigsrubrikerna

År 2006 fick jag Röda korsets första journalistpris för en artikelserie om vardagen för asylsökande i Sverige. Serien publicerades i Norrköpings Tidningar. Min bok Glömda - Rapport från en svensk flyktingförläggning nominerades till Wendelapriset för bästa socialreportage 2008. Två år senare nominerades min artikelserie Gränslös kärlek - En serie om förhållanden som granskas till Wendelapriset. Den serien publicerades på Idagsidan i Svenska Dagbladet.

Jag har också erfarenhet av radio. Under en ettårig utbildning i radiodokumentär på Dramatiska institutet i Stockholm gjorde jag dokumentären Så länge jag kan se som sändes i P1 den 21 februari 2009.